Genetically modified foods and principle beneficence

Document Type : Original Article

Authors

1 M.A. in Ethics, Masoumiyah Seminary Higher Education Institute, Qom. Iran.

2 Assistant Professor at Department of Philosophy and Theology, Islamic Sciences and Culture Academy, Qom, Iran.

Abstract

One of the latest advances in biotechnology is genetically modified (GM) foods. The production of GM foods is a controversial issue worldwide. The most important and controversial issue in the production of GM foods is ethics. Some people believe that their production is morally right, while others consider the production of these foods to be unjustified and immoral. According to the principle of beneficence, proving the ethics of producing GM foods is only possible by carefully evaluating its advantages and disadvantages and the superiority of the benefits. Opponents believe that the production of this type of food has irreparable disadvantages, some of which are known and some are still unknown. Damage to human health and the environment and the creation of economic, social and political problems are among the most important reasons for opposition. On the other hand, proponents of the production of GM foods enumerate significant advantages. Solving the problem of global hunger, improving the quality of food, and improving the economic situation of farmers are among the most important reasons for the proponents of the morality of the production of GM foods. In the present study, the reasons of the proponents of GM food production are examined and criticized through descriptive and analytical methods. Studies show that although the production of GM foods is associated with significant benefits, there are drawbacks to the opponents’ reasons, and the production of GM foods requires more research and experiments.

Keywords


Article Title [Persian]

غذاهای اصلاح‌شده ژنتیکی و اصل سودرسانی

Authors [Persian]

  • مریم السادات رضوی 1
  • علیرضا آل بویه 2
1 دانش آموخته سطح 3 اخلاق و تربیت، مرکز آموزش عالی معصومیه(س)، قم، ایران.
2 استادیارگروه فلسفه و کلام، پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، قم، ایران.
Abstract [Persian]

یکی از جدیدترین دستاوردهای رشته زیست‌فناوری، غذاهای اصلاح‌شده ژنتیکی هستند. تولید غذاهای اصلاح‌شده‌ ژنتیکی یک مسئله‌ بحث‌برانگیز در سراسر جهان است. مهم‌ترین و جنجالی‌ترین مسئله‌ تولید غذاهای اصلاح‌شده‌ ژنتیکی اخلاق است. برخی معتقدند تولید غذاهای اصلاح‌شده‌ ژنتیکی از منظر اخلاقی صحیح است و برخی دیگر تولید این غذاها را غیرموجه و نادرست می‌دانند. مطابق اصل سودرسانی، اثبات اخلاقی بودن تولید غذاهای اصلاح‌شده ژنتیکی تنها با ارزیابی دقیق مزایا و مضرات و برتری مزایا ممکن است. به اعتقاد مخالفان، تولید این نوع غذاها معایب و مشکلات غیرقابل جبرانی دارد که برخی از آن‌ها شناخته‌شده و برخی هنوز ناشناخته‌اند. آسیب دیدن سلامت انسان و محیط‌زیست و ایجاد مشکلات اقتصادی، اجتماعی و سیاسی از مهم‌ترین‌ دلایل مخالفان است. در مقابل موافقان برای تولید غذاهای اصلاح‌شده ژنتیکی مزایای قابل‌توجهی برمی‌شمارند. حل مشکل گرسنگی جهانی، بالا رفتن کیفیت مواد غذایی و بهبود وضعیت اقتصادی کشاورزان از مهم‌ترین دلایل موافقان اخلاقی بودن تولید غذاهای اصلاح‌شده ژنتیکی است. در مقاله حاضر دلایل موافقان تولید غذاهای اصلاح‌شده ژنتیکی با روش توصیفی، تحلیلی بررسی و نقد می‌شوند. بررسی­ها نشان می­دهد با­وجود­این که تولید غذاهای اصلاح­شده­ژنتیکی با مزایای قابل­توجهی همراه است دلایل موافقان با اشکالاتی مواجه است و تولید غذاهای­اصلاح­شده­ژنتیکی به پژوهش­ها و آزمایش­های بیش­تری نیاز­دارد.

Keywords [Persian]

  • غذاهای اصلاح‌شده ژنتیکی
  • اصل سودرسانی
  • گرسنگی جهانی
  • برنج طلایی
  • دانه‌های اصلاح‌شده ژنتیکی
قرآن کریم.
اترک، حسین. (۱۳۹۱). «تحلیل مفهوم وظیفه در نگاه نخست در اخلاق دیوید راس». معرفت اخلاقی. سال سوم، شماره دوم، بهار 1391، صفحات 5-26.
رابینز، جان. (۱۳۹۳).  انقلاب غذایی. ترجمه وب‌سایت گیاه‌خواری. چاپ دوم، نشر اینترنتی، نرم‌افزار کتابراه.
راست‌گردانی، فریبا و همکاران. (۱۳۹۱). «کنترل علف‌های هرز و پاسخ عملکرد و اجزای عملکرد به سولفونیل اوره در ذرت». تحقیقات غلات. دوره۲، شماره ۴، زمستان۱۳۹۱، صفحات ۳۱۵-۳۰۷.
زکوی، مریم؛ توحید فر، مسعود. (۱۳۹۶). «مروری بر جنبه های اقتصاد جهانی و تجاری محصولات تراریخته». مجله ایمنی زیستی. دوره ۱۰، شماره۲، تابستان۱۳۹۶، صفحات ۹۰-۷۳.
شیوا، وندانا. (۱۳۸۷).چپاول دانش و طبیعت. ترجمه حسین داوری. تهران: کتاب صبح، چاپ دوم.
صفایی، سهیلا؛ عباسی، محمود.(۱۳۹۳). «بررسی اصل سودرسانی از منظر فقه زیست پزشکی». فصلنامه اخلاق زیستی. دوره۳، شماره ۷، بهار ۱۳۹۲، صفحات ۸۶-۵۳.
طباطبائی، سید محمدحسین .(۱۳۷۴). ترجمه تفسیر المیزان. ترجمه سید محمدباقر موسوی همدانی. قم: دفتر انتشارات اسلامى جامعه‏ى مدرسین حوزه علمیه قم، چاپ پنجم.
طبرسی، فضل بن حسن. (۱۳۷۷). جوامع الجامع. مترجمان. مشهد: بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی، چاپ دوم.
عادلی، نگین؛ قره یاضی، بهزاد. (۱۳۹۱). «مقایسه ی کشت متداول گیاهان زراعی با گیاهان تراریخته مقاوم به آفات از جنبه‌ی اثر بر سلامت محیط‌زیست، انسان و دام». مهندسی ژنتیک و ایمنی زیستی. دوره ۲، شماره ۱، بهار و تابستان ۱۳۹۲، صفحات۲۸-۱.
عباسی، محمود؛ رزمخواه، نجمه؛ حیدری، بهاره .(۱۳۹۳). «محصولات غذایی تراریخته و چالش‌های پیش رو از منظر اخلاق زیستی و حق بر غذا». مجله علمی-پژوهشی اخلاق زیستی. دوره۴،  شماره ۱۲، تابستان۱۳۹۳، صفحات ۱۶۴-۱۳۱.
غلامی، علی اکبر. (۱۳۹۶). «تولید گیاهان تراریخته مقاوم به علف کش بستا». مجله ایمنی زیستی. دوره۱۰ ، شماره ۴، زمستان۱۳۹۶،صفحات ۱۲۸-۱۱۷.
قرائتی، محسن.(۱۳۸۳). تفسیر نور. تهران: مرکز فرهنگی درس‌هایی از قرآن، چاپ یازدهم.
محمد آبادی، طاهره؛ قاسمی، وحید.(۱۳۹۲). «بررسی ارزش غذایی گیاهان تراریخته و بعضی تغییرات در ترکیبات شیمیایی آن‌ها». فصلنامه ایمنی زیستی. دوره۶، شماره ۲، زمستان۱۳۹۲،صفحات ۱۳۸-۱۳۳.
مصطفوی، سید مصطفی.(۱۳۸۴). «احسان؛ منبع مسئولیت».فقه و حقوق. سال دوم،  شماره ۳، صفحات ۸۸-۶۳.
یونسی، عرفان. (۱۳۸۳). اصول مهندسی ژنتیک و بیوتکنولوژی گیاهی. همدان: انتشارات خواجه رشید، چاپ اول.
Aksoy, S., Tenik, A. (2002). The ‘four principles of bioethics’ as Found in 13th Century Muslim Scholar Mawlana's Teachings. BMC Med Ethics 3, 4. https://doi.org/10.1186/1472-6939-3-4.
Akumo, Divine Nkonyam, Riedel, Heidi, Semtanska, Iryna. (2013). “Social and Economic Issues–Genetically Modified Food,” Food Industry. DOI: 10.5772/54478.
Amutha, D. (2013). “Socio-Economic Challenges and Risks of Genetically Modified Foods,” Available at: SSRN 2367970.
Beauchamp, Tom l, Childress, James F. (2001). Principles of Biomedical Ethics. Oxford University.
Birch, A. Nicholas E. & et al. (1999). “Tri-trophic interactions involving pest aphids, predatory 2-spot ladybirds and transgenic potatoes expressing snowdrop lectin for aphid resistance”, Molecular Breeding, 5 (1).
Borlaug, Norman. (2007). “Feeding a hungry world”. American Association for the Advancement of Science. Vol. 318, Issue 5849. DOI: 10.1126/science.1151062.
Buiatti, M., Christou, P., & Pastore, G. (2013). “The application of GMOs in agriculture and in food production for a better nutrition: two different scientific points of view”. Genes & nutrition, 8 (3): 255–270. DOI: 10.1007/s12263-012-0316-4 .
Carman, J. A. & etal. “A Long-Term Toxicology Study on Pigs Fed a Combined Genetically Modified (Gm) Soy and Gm Maize Diet”. J Org Syst, 8(1): 38-54.
Clark, E. A. (2006). “Environmental risks of genetic engineering”. Euphytica, 148(1): 47-60.‏
Dizon, F. & et al. (2016). “Genetically modified (GM) foods and ethical eating. Journal of food science”. 81 (2): R287-R291.‏
 Ervin, D. E., & Welsh, R. (2006). “Environmental effects of genetically modified crops: differentiated risk assessment and management. In Regulating agricultural biotechnology: Economics and policy” (pp. 301-326). Springer, Boston, MA.‏
Estrada, A. C., Díaz, D. V., & Hernández, C. A. M. (2017). “The Role of Biotechnology in Agricultural Production and Food Supply”. Ciencia E Investigación Agraria: Revista Latinoamericana De Ciencias De La Agricultura, 44(1), 1-11.‏
Gibbs, P. (2004). “The vector that got away”. Nature biotechnology, 22(4), 379-379.‏ DOI: 10.1152/jn.00495.2013
Gödecke, T., Stein, A. J., & Qaim, M. (2018). “The global burden of chronic and hidden hunger: trends and determinants”. Global food security, 17, 21-29.‏
Hefferon, K. L. (2015). “Nutritionally enhanced food crops; progress and perspectives”. International journal of molecular sciences, 16(2), 3895-3914.‏ DOI: 10.3390/ijms16023895
Hilbeck, A & et al. (2015). “No scientific consensus on GMO safety”. Environmental Sciences Europe, 27 (1): 1-6.‏
http://www.fao.org/news/story/en/item/1187744/icode. Accessed on: 5 Sep 2021.
Intellectual Property Rights, (2002), "Integrating intellectual property rights and development policy". Londres, sèptanbr.
Izquierdo, Juan. (1999, 2000). “Presented at the Plant Genetic Engineering: Towards the Third Millennium,” International Symposium on Plant Genetic Engineering.
Kathage, J., & Qaim, M. (2012). “Economic impacts and impact dynamics of Bt (Bacillus thuringiensis) cotton in India”. Proceedings of the National Academy of Sciences, 109(29), 11652-11656. DOI: 10.1073/pnas.1203647109.
‏ Klümper, W., & Qaim, M. (2014). “A meta-analysis of the impacts of genetically modified crops”. PloS one, 9 (11), e111629.‏
Künnemann, R., & Epal-Ratjen, S. (2004). “The right to food: A resource manual for NGOs”. American Association for the Advancement of Science, Science and Human Rights Program.‏
Losey, J. E., Rayor, L. S., & Carter, M. E. (1999). “Transgenic pollen harms monarch larvae”. Nature, 399 (6733), 214-214.‏
Marx, M. E. (2007). “The benefits and ethical issues behind using genetically modified organisms in agriculture”. V Tuftscope: The Interdisciplinary Journal of Health, Ethics, and Policy, ur. Miriam Elizabeth Marx in Talia Quandelacy, 1-5.‏
Moseley, W. G. (2017). “A risky solution for the wrong problem: Why GMOs won't feed the hungry of the world”. Geographical Review, 107 (4): 578-583.‏
Needham, Carol A., et al. (2016). “Ethical and legal aspects of occupational therapy practice with older adults”. In Occupational Therapy with Aging Adults: Promoting Quality of Life through Collaborative Practice (pp. 13-27). Elsevier Inc.
NYU Langone health, (no data), Genetically Modified Organisms: The “Golden Rice” Debate, https://med.nyu.edu/highschoolbioethics. Accessed on: 5 Sep 2021.
Ozkok, G. A. (2015). “Genetically modified foods and the probable risks on human health”. Int. J. Nutr. Food Sci, 4 (3): 356-363.‏
Pérez-Massot, Eduard, et al. C. (2013). “The contribution of transgenic plants to better health through improved nutrition: opportunities and constraints”. Genes & nutrition, 8(1), 29-41 Pieper, I., & Thomson, C. J. (2016). “Beneficence as a principle in human research. Monash bioethics review”, 34 (2): 117-135.‏
Pray, Carl E., et al. (2002). “Five years of Bt cotton in China–the benefits continue”. The Plant Journal, 31 (4): 423-430.
Qaim, M., & Traxler, G. (2005). “Roundup Ready soybeans in Argentina: farm level and aggregate welfare effects”. Agricultural economics, 32 (1): 73-86.‏ DOI: 10.1111/j.0169-5150.2005.00006.
Shiva, V., Barker, D., & Lockhart, C. (2011). The GMO emperor has no clothes. Navdanya International: Florence, Italy and New Delhi, India.‏
Terefe, M. (2018). “Biosafety issues of genetically modified crops: Addressing the potential risks and the status of GMO crops in Ethiopia”. Clon Transgen, 7(2), 164.‏DOI: 10.4172/2168-9849.1000164.
 Thomas, G., & De Tavernier, J. (2017). “Farmer-suicide in India: debating the role of biotechnology”. Life sciences, society and policy, 13 (1): 1-21.‏
Thompson, Paul B. & Korthals, Michiel. (2007). Food Biotechnology in Ethical Perspective. New York: Springer.
Uzogara, S. G. (2000). “The impact of genetic modification of human foods in the 21st century: A review”. Biotechnology advance”s, 18 (3): 179-206. DOI: 10.1016/s0734-9750(00)00033-1.
Vaughn, L. (2010). Bioethics: Principles, issues, and cases. New York: Oxford University Press, VOL 58.
‏ Vlaams Instituut voor Biotechnologie. (2016). Goldenrice. Available at: http://www.vib. s/Documents/vib_fact_GoldenRice_EN.pdf, Accessed on: 5 Sep 2021
Jahn, W. T. (2011). “The 4 basic ethical principles that apply to forensic activities are respect for autonomy, beneficence, nonmaleficence, and justice”. Journal of chiropractic medicine, 10 (3): 225. DOI: 10.1016/j.jcm.2011.08.004.
Zdziarski, I. M., Carman, J. A., & Edwards, J. W. (2018). “Histopathological investigation of the stomach of rats fed a 60% genetically modified corn diet”. Food and Nutrition Sciences, 9 (6): 763-796.‏ DOI:10.4236/fns.2018.96058.