غذاهای اصلاح‌شده ژنتیکی و اصل سودرسانی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته سطح 3 اخلاق و تربیت، مرکز آموزش عالی معصومیه(س)، قم، ایران.

2 استادیارگروه فلسفه و کلام، پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، قم، ایران.

چکیده

یکی از جدیدترین دستاوردهای رشته زیست‌فناوری، غذاهای اصلاح‌شده ژنتیکی هستند. تولید غذاهای اصلاح‌شده‌ ژنتیکی یک مسئله‌ بحث‌برانگیز در سراسر جهان است. مهم‌ترین و جنجالی‌ترین مسئله‌ تولید غذاهای اصلاح‌شده‌ ژنتیکی اخلاق است. برخی معتقدند تولید غذاهای اصلاح‌شده‌ ژنتیکی از منظر اخلاقی صحیح است و برخی دیگر تولید این غذاها را غیرموجه و نادرست می‌دانند. مطابق اصل سودرسانی، اثبات اخلاقی بودن تولید غذاهای اصلاح‌شده ژنتیکی تنها با ارزیابی دقیق مزایا و مضرات و برتری مزایا ممکن است. به اعتقاد مخالفان، تولید این نوع غذاها معایب و مشکلات غیرقابل جبرانی دارد که برخی از آن‌ها شناخته‌شده و برخی هنوز ناشناخته‌اند. آسیب دیدن سلامت انسان و محیط‌زیست و ایجاد مشکلات اقتصادی، اجتماعی و سیاسی از مهم‌ترین‌ دلایل مخالفان است. در مقابل موافقان برای تولید غذاهای اصلاح‌شده ژنتیکی مزایای قابل‌توجهی برمی‌شمارند. حل مشکل گرسنگی جهانی، بالا رفتن کیفیت مواد غذایی و بهبود وضعیت اقتصادی کشاورزان از مهم‌ترین دلایل موافقان اخلاقی بودن تولید غذاهای اصلاح‌شده ژنتیکی است. در مقاله حاضر دلایل موافقان تولید غذاهای اصلاح‌شده ژنتیکی با روش توصیفی، تحلیلی بررسی و نقد می‌شوند. بررسی­ها نشان می­دهد با­وجود­این که تولید غذاهای اصلاح­شده­ژنتیکی با مزایای قابل­توجهی همراه است دلایل موافقان با اشکالاتی مواجه است و تولید غذاهای­اصلاح­شده­ژنتیکی به پژوهش­ها و آزمایش­های بیش­تری نیاز­دارد.

کلیدواژه‌ها


قرآن کریم.
اترک، حسین. (۱۳۹۱). «تحلیل مفهوم وظیفه در نگاه نخست در اخلاق دیوید راس». معرفت اخلاقی. سال سوم، شماره دوم، بهار 1391، صفحات 5-26.
رابینز، جان. (۱۳۹۳).  انقلاب غذایی. ترجمه وب‌سایت گیاه‌خواری. چاپ دوم، نشر اینترنتی، نرم‌افزار کتابراه.
راست‌گردانی، فریبا و همکاران. (۱۳۹۱). «کنترل علف‌های هرز و پاسخ عملکرد و اجزای عملکرد به سولفونیل اوره در ذرت». تحقیقات غلات. دوره۲، شماره ۴، زمستان۱۳۹۱، صفحات ۳۱۵-۳۰۷.
زکوی، مریم؛ توحید فر، مسعود. (۱۳۹۶). «مروری بر جنبه های اقتصاد جهانی و تجاری محصولات تراریخته». مجله ایمنی زیستی. دوره ۱۰، شماره۲، تابستان۱۳۹۶، صفحات ۹۰-۷۳.
شیوا، وندانا. (۱۳۸۷).چپاول دانش و طبیعت. ترجمه حسین داوری. تهران: کتاب صبح، چاپ دوم.
صفایی، سهیلا؛ عباسی، محمود.(۱۳۹۳). «بررسی اصل سودرسانی از منظر فقه زیست پزشکی». فصلنامه اخلاق زیستی. دوره۳، شماره ۷، بهار ۱۳۹۲، صفحات ۸۶-۵۳.
طباطبائی، سید محمدحسین .(۱۳۷۴). ترجمه تفسیر المیزان. ترجمه سید محمدباقر موسوی همدانی. قم: دفتر انتشارات اسلامى جامعه‏ى مدرسین حوزه علمیه قم، چاپ پنجم.
طبرسی، فضل بن حسن. (۱۳۷۷). جوامع الجامع. مترجمان. مشهد: بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی، چاپ دوم.
عادلی، نگین؛ قره یاضی، بهزاد. (۱۳۹۱). «مقایسه ی کشت متداول گیاهان زراعی با گیاهان تراریخته مقاوم به آفات از جنبه‌ی اثر بر سلامت محیط‌زیست، انسان و دام». مهندسی ژنتیک و ایمنی زیستی. دوره ۲، شماره ۱، بهار و تابستان ۱۳۹۲، صفحات۲۸-۱.
عباسی، محمود؛ رزمخواه، نجمه؛ حیدری، بهاره .(۱۳۹۳). «محصولات غذایی تراریخته و چالش‌های پیش رو از منظر اخلاق زیستی و حق بر غذا». مجله علمی-پژوهشی اخلاق زیستی. دوره۴،  شماره ۱۲، تابستان۱۳۹۳، صفحات ۱۶۴-۱۳۱.
غلامی، علی اکبر. (۱۳۹۶). «تولید گیاهان تراریخته مقاوم به علف کش بستا». مجله ایمنی زیستی. دوره۱۰ ، شماره ۴، زمستان۱۳۹۶،صفحات ۱۲۸-۱۱۷.
قرائتی، محسن.(۱۳۸۳). تفسیر نور. تهران: مرکز فرهنگی درس‌هایی از قرآن، چاپ یازدهم.
محمد آبادی، طاهره؛ قاسمی، وحید.(۱۳۹۲). «بررسی ارزش غذایی گیاهان تراریخته و بعضی تغییرات در ترکیبات شیمیایی آن‌ها». فصلنامه ایمنی زیستی. دوره۶، شماره ۲، زمستان۱۳۹۲،صفحات ۱۳۸-۱۳۳.
مصطفوی، سید مصطفی.(۱۳۸۴). «احسان؛ منبع مسئولیت».فقه و حقوق. سال دوم،  شماره ۳، صفحات ۸۸-۶۳.
یونسی، عرفان. (۱۳۸۳). اصول مهندسی ژنتیک و بیوتکنولوژی گیاهی. همدان: انتشارات خواجه رشید، چاپ اول.
Aksoy, S., Tenik, A. (2002). The ‘four principles of bioethics’ as Found in 13th Century Muslim Scholar Mawlana's Teachings. BMC Med Ethics 3, 4. https://doi.org/10.1186/1472-6939-3-4.
Akumo, Divine Nkonyam, Riedel, Heidi, Semtanska, Iryna. (2013). “Social and Economic Issues–Genetically Modified Food,” Food Industry. DOI: 10.5772/54478.
Amutha, D. (2013). “Socio-Economic Challenges and Risks of Genetically Modified Foods,” Available at: SSRN 2367970.
Beauchamp, Tom l, Childress, James F. (2001). Principles of Biomedical Ethics. Oxford University.
Birch, A. Nicholas E. & et al. (1999). “Tri-trophic interactions involving pest aphids, predatory 2-spot ladybirds and transgenic potatoes expressing snowdrop lectin for aphid resistance”, Molecular Breeding, 5 (1).
Borlaug, Norman. (2007). “Feeding a hungry world”. American Association for the Advancement of Science. Vol. 318, Issue 5849. DOI: 10.1126/science.1151062.
Buiatti, M., Christou, P., & Pastore, G. (2013). “The application of GMOs in agriculture and in food production for a better nutrition: two different scientific points of view”. Genes & nutrition, 8 (3): 255–270. DOI: 10.1007/s12263-012-0316-4 .
Carman, J. A. & etal. “A Long-Term Toxicology Study on Pigs Fed a Combined Genetically Modified (Gm) Soy and Gm Maize Diet”. J Org Syst, 8(1): 38-54.
Clark, E. A. (2006). “Environmental risks of genetic engineering”. Euphytica, 148(1): 47-60.‏
Dizon, F. & et al. (2016). “Genetically modified (GM) foods and ethical eating. Journal of food science”. 81 (2): R287-R291.‏
 Ervin, D. E., & Welsh, R. (2006). “Environmental effects of genetically modified crops: differentiated risk assessment and management. In Regulating agricultural biotechnology: Economics and policy” (pp. 301-326). Springer, Boston, MA.‏
Estrada, A. C., Díaz, D. V., & Hernández, C. A. M. (2017). “The Role of Biotechnology in Agricultural Production and Food Supply”. Ciencia E Investigación Agraria: Revista Latinoamericana De Ciencias De La Agricultura, 44(1), 1-11.‏
Gibbs, P. (2004). “The vector that got away”. Nature biotechnology, 22(4), 379-379.‏ DOI: 10.1152/jn.00495.2013
Gödecke, T., Stein, A. J., & Qaim, M. (2018). “The global burden of chronic and hidden hunger: trends and determinants”. Global food security, 17, 21-29.‏
Hefferon, K. L. (2015). “Nutritionally enhanced food crops; progress and perspectives”. International journal of molecular sciences, 16(2), 3895-3914.‏ DOI: 10.3390/ijms16023895
Hilbeck, A & et al. (2015). “No scientific consensus on GMO safety”. Environmental Sciences Europe, 27 (1): 1-6.‏
http://www.fao.org/news/story/en/item/1187744/icode. Accessed on: 5 Sep 2021.
Intellectual Property Rights, (2002), "Integrating intellectual property rights and development policy". Londres, sèptanbr.
Izquierdo, Juan. (1999, 2000). “Presented at the Plant Genetic Engineering: Towards the Third Millennium,” International Symposium on Plant Genetic Engineering.
Kathage, J., & Qaim, M. (2012). “Economic impacts and impact dynamics of Bt (Bacillus thuringiensis) cotton in India”. Proceedings of the National Academy of Sciences, 109(29), 11652-11656. DOI: 10.1073/pnas.1203647109.
‏ Klümper, W., & Qaim, M. (2014). “A meta-analysis of the impacts of genetically modified crops”. PloS one, 9 (11), e111629.‏
Künnemann, R., & Epal-Ratjen, S. (2004). “The right to food: A resource manual for NGOs”. American Association for the Advancement of Science, Science and Human Rights Program.‏
Losey, J. E., Rayor, L. S., & Carter, M. E. (1999). “Transgenic pollen harms monarch larvae”. Nature, 399 (6733), 214-214.‏
Marx, M. E. (2007). “The benefits and ethical issues behind using genetically modified organisms in agriculture”. V Tuftscope: The Interdisciplinary Journal of Health, Ethics, and Policy, ur. Miriam Elizabeth Marx in Talia Quandelacy, 1-5.‏
Moseley, W. G. (2017). “A risky solution for the wrong problem: Why GMOs won't feed the hungry of the world”. Geographical Review, 107 (4): 578-583.‏
Needham, Carol A., et al. (2016). “Ethical and legal aspects of occupational therapy practice with older adults”. In Occupational Therapy with Aging Adults: Promoting Quality of Life through Collaborative Practice (pp. 13-27). Elsevier Inc.
NYU Langone health, (no data), Genetically Modified Organisms: The “Golden Rice” Debate, https://med.nyu.edu/highschoolbioethics. Accessed on: 5 Sep 2021.
Ozkok, G. A. (2015). “Genetically modified foods and the probable risks on human health”. Int. J. Nutr. Food Sci, 4 (3): 356-363.‏
Pérez-Massot, Eduard, et al. C. (2013). “The contribution of transgenic plants to better health through improved nutrition: opportunities and constraints”. Genes & nutrition, 8(1), 29-41 Pieper, I., & Thomson, C. J. (2016). “Beneficence as a principle in human research. Monash bioethics review”, 34 (2): 117-135.‏
Pray, Carl E., et al. (2002). “Five years of Bt cotton in China–the benefits continue”. The Plant Journal, 31 (4): 423-430.
Qaim, M., & Traxler, G. (2005). “Roundup Ready soybeans in Argentina: farm level and aggregate welfare effects”. Agricultural economics, 32 (1): 73-86.‏ DOI: 10.1111/j.0169-5150.2005.00006.
Shiva, V., Barker, D., & Lockhart, C. (2011). The GMO emperor has no clothes. Navdanya International: Florence, Italy and New Delhi, India.‏
Terefe, M. (2018). “Biosafety issues of genetically modified crops: Addressing the potential risks and the status of GMO crops in Ethiopia”. Clon Transgen, 7(2), 164.‏DOI: 10.4172/2168-9849.1000164.
 Thomas, G., & De Tavernier, J. (2017). “Farmer-suicide in India: debating the role of biotechnology”. Life sciences, society and policy, 13 (1): 1-21.‏
Thompson, Paul B. & Korthals, Michiel. (2007). Food Biotechnology in Ethical Perspective. New York: Springer.
Uzogara, S. G. (2000). “The impact of genetic modification of human foods in the 21st century: A review”. Biotechnology advance”s, 18 (3): 179-206. DOI: 10.1016/s0734-9750(00)00033-1.
Vaughn, L. (2010). Bioethics: Principles, issues, and cases. New York: Oxford University Press, VOL 58.
‏ Vlaams Instituut voor Biotechnologie. (2016). Goldenrice. Available at: http://www.vib. s/Documents/vib_fact_GoldenRice_EN.pdf, Accessed on: 5 Sep 2021
Jahn, W. T. (2011). “The 4 basic ethical principles that apply to forensic activities are respect for autonomy, beneficence, nonmaleficence, and justice”. Journal of chiropractic medicine, 10 (3): 225. DOI: 10.1016/j.jcm.2011.08.004.
Zdziarski, I. M., Carman, J. A., & Edwards, J. W. (2018). “Histopathological investigation of the stomach of rats fed a 60% genetically modified corn diet”. Food and Nutrition Sciences, 9 (6): 763-796.‏ DOI:10.4236/fns.2018.96058.